Fredag 12 oktober 2018, 19:00, 

Rysskyla

David Huang, piano, Johan Dalene, violin, Antonio Hallongren, cello

Baptistkyrkan Hudiksvall

PROGRAM

Sergej Rachmaninov (1873–1943): Trio élégiaque nr 1 för violin, cello, och piano (1892)

Dmitrij Sjostakovitj (1906–75): Pianotrio  nr 1 c-moll op. 8 (1923)

PAUS

Sjostakovitj: Pianotrio nr 2 e-moll op. 67 (1944)       Andante – Moderato

                    Allegro non troppo

                                Largo

                   Allegretto 

 

K181012K181012B

Detta program beskriver i kronologisk ordning ett Sovjet under förändring. Lyssna till pianotrios av två unga sorglösa män för att sedan bli kastad rakt in i andra världskrigets förtvivlan och hopplöshet.

Christian Svarfvar blev tyvärr sjuk strax innan konserten och Johan Dalene gjorde en heroisk insats i hans ställe. Johan Dalene, 18 år, har precis påbörjat tredje året på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm och har professor Per Enoksson som fiollärare. Johan har gett konserter i en rad europeiska länder samt i Sydafrika och Kina. 2016 tilldelades han tredje pris i världens mest prestigefyllda tävling för unga violinister, Menuhin Competition i London, och fick i samma tävling pris för bästa kammarmusiker, bästa Wieniawski Caprice och EMCY Prize ”for exceptional performance”. Sommaren 2017 vann han första pris i Cooper International Competition i USA efter ett bejublat framförande av Tjaikovskijs violinkonsert tillsammans med The Cleveland Orchestra i finalen. Säsongen 2017/18 har vi kunnat höra Johan som solist med flera av landets professionella symfoniorkestrar samt Oslo-Filharmonien och för ett par månader sedan gjorde han sin debut med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Denna säsong innebär bland annat solistuppdrag i Carnegie Hall med Tjajkovskijs violinkonsert. Han kommer även att vara solist med bland annat Malmö Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester samt ”Artist in Residence” hos Norrköpings Symfoniorkesters. I januari 2019 kommer Johan att göra sin debut CD med Tjajkovskijs och Barbers violinkonserter på skivbolaget BIS tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester. Johan spelar på en Stradivarius violin från 1736 utlånad av Anders Sveaas Allmennyttige Fond.

Antonio Hallongren, svensk cellist utbildad på Juilliard School of Music, är en flerfaldig prisbelönt musiker som gjort en strålande solokarriär och med bas i New York City konserterar Antonio runt om i världen som solist och kammarmusiker.

David Huang – Utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, vinnare av solistpriset och mellan 2014-16 artist in Residence på Sveriges Radio, är en fantastisk pianist med en lysande karriär. Vid sidan av det så är han också arrangör för den unga musikscenen ”Första parkett”.

För mera information om Rachmaninovs Trio élégiaque, klicka här
Motsvarande för Sjostakovitj, klicka här  (sidan innehåller även information om andra Sjostakovij-verk)

Konserten som var en riktig höjdpunkt inspirerade Anders Falkeholm till denna teckning.

image1

Monika Renström, cellolärare på Kulturskolan, studerar med fyra av sina elever cellonoterna till ett av kvällens stycken 

Monika med celloelever