SALONGEN-En musikdramatisk föreställning om kvinnor i gränszoner

Fredag den 11 juni 2021 19:00

Baptistkyrkan, Käppuddsgatan 10, Hudiksvall

salongen

Karolina Weber Ekdahl violin&viola och Karin Haglund piano

Program 

Alice Tegnér              Ur Sonat a-moll (1901)
(1864–1943)               Allegro         

Amanda Maier           Ur Sex små stycken för violin och piano (1878)
(1853–1894)               Allegretto con moto

Evard Grieg               Ur Sonat nr 3 c-moll op.45 (1887)
(1843–1907).              Allegretto espressivo alla Romanza          

Fanny Mendelssohn    Ur Lyrische Klavierstücke (1836–39)
(1805–1847)                Andante con moto

Rebecca Clarke          Ur sonat för viola och piano (1919?)
(1886–1979)                 Impetuoso

Elfrida Andrée            Ur Två romanser (1884)
(1841–1929)                 Larghetto

Lili Boulanger             Cortège (1914)
(1893–1918)

Demokratin 100 år – spelar vi på lika villkor nu? Då och nu.

Musik av; Alice Tegnér, Amanda Maier, Elfrida Andrèe, Lili Boulanger med flera Text Hedvig Ljungar
Regi Martin Hasselgren

Konstnär eller mor, hem eller värld, hora eller madonna? För 1800-talets kvinnliga tonsättare är salongen en fristad. Ett offentligt rum i den privata sfären. En scen för professionellt arbete. En tillfällig gränszon som utmanar och osäkrar.
Och nu då? 100 år har gått sedan Sverige blev demokrati. Spelar vi på lika villkor
nu? Med historiska livsöden som språngbräda undersöker teaterkonserten Salongen skapande kvinnors villkor då och nu. 

Berättelsen tar sin början i ett vardagsrum. En stum flicka som är sex år sitter i sin pappas knä. Pappan lär sin flicka spela piano. Musiken ger henne tillträde till tonernas värld och till det talade språket. Sakta börjar hon spela och prata. Flickan blir vuxen, blir musiker, blir kvinna. Konstnär eller mor, hemmet eller världen? 1800-talets idévärld klyver hennes liv, ber henne välja. Mellan dessa skilda spår är salongen en fristad. Ett offentligt rum i den privata sfären. En scen för professionellt arbete. En tillfällig gränszon som utmanar och osäkrar. Och nu då? 100 år har gått sedan Sverige blev demokrati. Spelar vi på lika villkor nu? Vi vet inte. Därför måste vi undersöka det.

Karolina Weber Ekdahl och Karin Haglund spelar musik av kvinnliga tonsättare och framför nyskriven text av kulturskribenten Hedvig Ljungar.

I salongskulturen fann Lina Weber-Ekdahl violin och Karin Haglund piano ett andrum i den i övrigt stenhårda uppdelningen mellan det privata och offentliga under 1800-talet. För många kvinnliga tonsättare var salongen det enda rum där de kunde framföra sin musik för publik.

Karolina Weber-Ekdahl är utbildad vid musikhögskolorna i Malmö, Stockholm, holländska Utrecht och vid Edsbergs Musikinstitut. Hon spelar regelbundet med samtliga stora orkestrar i Sverige, på teatrar och musikdramatiska scener och har flera kammarensembler.

Karin Haglund är utbildad vid Edsbergs Musikinstitut och Sibelius-Akademien i Helsingfors. Hon är konsertpianist och romansinterpret och framträder regelbundet med den svenska sångareliten. 2014 gav hon ut albumet Le désir de Coeur med musik av bland andra Fanny Mendelssohn.

Hedvig Ljungar, text, är kulturskribent och redaktör vid bland annat Kungliga Operan, NorrlandsOperan, Fokus och Opus. Debuterade som 20-åring med ungdomsboken På spaning med Hedvig – frihet, jämlikhet och rakade ben (LL-förlaget). Utbildad litteraturvetare och scenograf.

Martin Hasselgren, regi, är utbildad mimare och rörelseregissör som sedan snart 20 år arbetar som aktör, regissör och teaterpedagog. Martin har skapat ett flertal konsertföreställningar i samarbete med musiker i Norge och Sverige.

https://www.youtube.com/watch?v=VcDeC7krv_I&feature=youtu.be

Biljetter endast förköp i Guldsmedskiosken fr.o.m. 1 juni t.o.m. konsertdagen kl 13. Begränsat antal biljettertill försäljning. 

Om Corona-begränsningarna kvarstår - Entré 175 kr, medlemmar 135 kr, ungdomar studerande under 20 samt SFI-elever gratis