Onsdag 17 april 2019, 19:00, 

Klara Hellgren, violin, Terés Löf, piano

Baptistkyrkan Hudiksvall

Biljettpris 160 kr, medlem 130 kr, under 20 år och studenter gratis

Biljetter säljs endast i konsertkassan fr.o.m. 18:00

PROGRAM

Lera Auerbach                    ur 24 Preludier för violin och piano op 46: nr 14 ess-moll Presto

Leoš Janáček                      Sonat för violin och piano (1914)
(1854 – 1928)                       Con Moto
                                            Ballada
                                            Allegretto
                                            Adagio

Paus 

Anton Webern                   ”Vier Stücke” för violin o piano op 7 (1910)
(1883-1945)                         Sehr Langsam
                                           Rasch
                                           Sehr Langsam
                                           Bewegt

Johannes Brahms               Sonat för piano och violin nr 3 i d-moll, op 108
(1833-1897)                         Allegro
                                           Adagio
                                           Un poco presto e con sentimento

Klara Hellgren har studerat vid Musikhögskolan i Göteborg, på Royal College of Music i London och på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon debuterade som solist i Sibelius violinkonsert med Kungliga Filharmoniska Orkestern 1999. Sedan 2004 är Klara violinist i stråkkvintetten Uppsala Kammarsolister, en av Sveriges främsta kammar-ensembler. Klara turnerar såväl i Sverige som utomlands och finns representerad på en mängd inspelningar gjorda av Sveriges Radios P2 och på ett flertal CD-inspelningar.   Klara spelar på en violin byggd av Antonio Gragnani 1773, utlånad av Järnåkerfonden.

Terés Löf har studerat piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Esther Bodin-Karpe och Staffan Scheja. Hon debuterade med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Brahms första pianokonsert. Sedan dess har hon verkat som frilansande pianist både som orkestersolist och kammarmusiker vid konserter runt om i landet. Terés finns liksom Klara dessutom representerad på en mängd inspelningar på Sveriges Radio P2 och TV. Hon har även givit master classes.

Lera Auerbach föddes i Ryssland. Tolv år gammal skrev hon en barnopera om Snövit. Hon fick 17 år gammal tillstånd att besöka USA under en konsertturné . Hon hoppade av för att i USA kunna fortsätta sin musikaliska karriär, först med studier vid Manhattan Scool of Music och sedan vid Juliard Scool. Hon debuterade I Carnegie Hall 2002, med Suite for Violin, Piano and Orchestra.  Hennes kompositioner, orkesterverk, operor och kammarmusik spelas världen över.

Leoš Janáček var en tjeckisk tonsättare, musikteoretiker, folklorist, publicist och lärare. Han var inspirerad av märhrisk och slavisk folkmusik i sina egna modernistiska kompositioner.[Han betraktas, tillsammans med Antonín Dvořák och Bedřich Smetana Bedřich Smetana, som en av de mest betydande tjeckiska tonsättarna.

Anton Webern var en av Arnold Schönbergs första elever och tillhörde den så kallade Andra Wienskolan. Weberns verk, vilka använde Schönbergs tolvtonsteknik, har influerat många kompositörer som Pierre Boulez och Karlhein Stockhausen. Idén om klangfärgsmelodin blev utgångspunkten för hans punktmusik , där instrumentens kontrasterande egenskaper utnyttjas till fullo.

Johannes Brahms var en tysk tonsättare, pianist och dirigent. Brahms musik brukar räknas till den klassicistiska riktningen i den romantiska musiken  – "klassisk till formen, romantisk till innehållet". Han anses som en av de allra främsta tonsättarna i den västerländska klassiska traditionen