Torsdagen 23 januari 2020, 19:00

Gävle symfoniorkester     

Kulturhuset Glada Hudik, Hudiksvall    

Dirigent: Jamie Martin

Solist: Sheku Kenneh-Mason, cello

Erik Wallenström presenterar programmet i foajén 18:00

mason

Program

M. Reger             Eine Romantische Suite, Opus 125 (28 min.)   
(1873-1916)                   

C Saint-Saëns     Cellokonsert nr 1 i a-moll, Opus 33 (20 min.)
(1835-1921)

Paus

L. Beethoven       Symfoni nr 2 i D-dur, Opus 36 (32 min.)
(1770-1827)

 

Som nioåring blev Sheku Kanneh-Mason antagen till Royal Academy of Musics ungdomsutbildning. På sociala medier är han världskänd för sin poetiska tolkning av Bob Marleys No woman no cry. Nu kommer Sheku Kanneh-Mason, född 1999, till Hudiksvall.

Kan musik beskriva livet på ett sätt som inte orden förmår? Det känns så när man lyssnar till tonsättaren Max Regers stycke Eine romantische Suite från 1912. Musiken till sviten baserade tonsättaren på dikter av den romantiske poeten Joseph von Eichendorff. Den senromantiska musiken är lekfull och allvarsam, gäckande och drömsk, och för tankarna till psykoanalytikern Sigmund Freuds samtida teorier om människans undermedvetna.

Regers äldre, franske kollega Camille Saint- Saëns avskydde däremot romantiken: ”Konstens mening är skönhet och karaktär. Känsla kommer först i efterhand, och konst kan mycket väl vara utan den. I själva verket är det mycket bättre så”. Med den ståndpunkten gick tonsättaren emot allt vad dåtidens musikmode innebar. Alltjämt är hans Cellokonsert från 1872 ett under av skönhet. Konserten är ett virtuost paradnummer och en teknisk utmaning för cellisten.

Vid sidan om den klassiska repertoaren har Sheku Kenneh-Mason, född 1999, blivit världskänd för sin tolkning av Bob Marleys låt No woman no cry. Framförandet är ömtåligt, poetiskt och kärvt. Sedan den släppts på Spotify streamades låten en miljon gånger på en månad. 2016 vann Kenneh-Mason BBC-tävlingen Årets unga musiker.

Konserten avslutas med Symfoni nr 2 av Ludwig van Beethoven – tonsättaren som skrev musik som får själen att rusa. Beethoven var en hängiven upplysningsidealist. Han var engagerad och insatt i sin tids filosofi och litteratur och drömde om människans inre och yttre befrielse. Något av detta går att höra i samtliga av hans symfonier, och kanske särskilt i tvåan. Musiken fullkomligt sprudlar av ungdomlig vitalitet, radikalitet och livslust. Dessutom visar Beethoven att han har sinne för humor. Uruppförandet av Symfoni nr 2 ägde rum i Wien 1803.

Biljettpriser: Medlem 170 kr, icke medlem 210 kr, ungdomar under 20 år och studerande gratis

Förköp på kiosken i Guldsmeden fr.o.m 2 januari. Resterande biljetter säljs i konsertkassan fr.o.m. 17:30 konsertdagen.