Fredrik Lindborg Septett - "Lars Gullin i fokus"

Måndag den 29 november 2021 19:00

Kulturhuset Glada Hudik, Storgatan 37,  Hudiksvall

Daniel Migdal – violin, Henrik Naimark-Meyers – violin, Ylvali Zilliacus – viola, Amalie Stalheim – cello, Fredrik Lindborg – baryton, tenor och sopransax, Martin Sjöstedt – bas och Daniel Fredriksson – trummor

 Program kommer

Det här har gruppen tagit fasta på när de arrangerat musiken för stråkkvartett, saxofon och jazztrio. De har valt att lyfta fram inslagen och klassisk musik och folkmusik vilket har skapat en helt unik musik. Produktionen passar lika bra in på kammarmusikscen som på en jazzklubb!

Här blandas Lars Gullins musik med amerikansk jazz och svensk folkmusik. Det har utvecklats till en unik musik med sin enkelhet och renhet som går rakt in i lyssnarens hjärta. Här presenteras denna vackra musik med en stråkkvartett tillsammans med Fredrik Lindborg trio med saxofon, bas och trummor.

Lars Gullin är en Sveriges genom tiderna största jazzmusiker men han började sina musikaliska bana med att spela klassiskt piano vilket han studerade på musikhögskolan i Stockholm. Han studerade där också klassisk komposition. Hans kompositioner bär alla spår av klassisk musik, folkmusik och såklart av jazz.

"Det här är i grunden svängig musik, så mycket energi och vitalitet. Men Lars Gullins musik innehåller även det deppiga och finstämda i en mix av jazz, klassiskt och folkmusik. Vi vill också spela lite på förväntningarna: stråkarna kommer inte alls att låta så milt vackra som de ofta gör i jazzsammanhang. Det sentimentala som då inte sällan hörs i stråkstämmorna finns inte alls här. Eftersom vi inte har något piano får stråkmusikerna också en mycket viktig roll att bära harmoniken. Lars Gullins och även mitt eget instrument, barytonsaxofonen, brukar ofta ha en brötig och kraftfull roll. Men liksom Lars Gullin själv tycker jag om att spela luftigt lätt och klangligt nyanserat i höga register." - Ur intervju med Fredrik Lindborg gjord av Jörgen Lundmark, skribent

Bandet har nyligen släppt albumet ”a Swedish Portrait” vilken har fått lysande recensioner.

Engelska Jazz Journal skrev “the concert was an absolute triumph” om konserten på Ystad Jazzfestival.

https://www.youtube.com/watch?v=1N3kezak-ho Läs mer på www.fredriklindborg.com