Måndag 5 juli 19:00 Musik vid Dellen

Victoria Stjerna, violin
Emma Johansson, piano

Victoria3Emma3

 Foto: Modelhouse                                                            Foto:Annika Falkuggla

Norrbo kyrka 

Program

Laura Netzel                    Berceuse för violin och piano (1896)
(1839-1927)

Amanda Maier-Röntgen    Nio stycken för violin och piano (1878)
(1853-1894)

Paus

Helena Munktell               Violinsonat i Ess-dur, op. 21 (1905)
(1852-1919)

 

Emma Johansson är född och uppvuxen i Göteborg. Hon är prisvinnare i flera nationella tävlingar, bl.a. Steinwayfestivalen, och har erhållit prestigefulla stipendier och utmärkelser från bland annat Kungliga Musikaliska Akademien, Frimurarorden, Anders Sandrews Stiftelse, Kempe-Carlgrenskafonden, Willinska stiftelsen, Kungliga Musikhögskolan och var Fredrika Bremers musikstipendiat år 2016.

Hon spelar regelbundet konserter som kammarmusiker och som solist i Stockholm och Göteborg och har även uppträtt i Europa och i Asien.

Emma har gästat flera piano- samt kammarmusikfestivaler i landet som bl.a. Helsingborgs pianofestival, "Musik mellan Fjärdarna" i Hudiksvall, Change Music Festival, Båstad kammarmusikfestival, Göteborgs pianofestival, Trelleborgs pianofestival och Tengstrandfestivalen i Växjö.

Studierna i Stockholm ledde till en masterexamen och solistdiplom från Edsbergs Musikinstitut, Kungliga Musikhögskolan, där hon studerade piano för prof. Mats Widlund och kammarmusik för prof. Mats Zetterqvist. Studierna avslutades med en diplomkonsert i Grünewaldsalen, Stockholms Konserthus i maj 2019.

Emma har varit solist med flera orkestrar då hon framfört pianokonserter av bland annat R. Schumann, W. A Mozart, V. Kapralova (tillsammans med Edsbergs Kammarorkester under ledning av Mats Zetterqvist) och W. Stenhammar (tillsammans med LundbySymfonikerna under ledning av Daniel Björkdah)l. Hon har uppträtt tillsammans med världspianisten Per Tengstrand och delat konsert med Kevin Kenner (pristagare i the International Chopin Piano Competition) och Eugen Indjic (pristagare i The Leeds International Piano Competition).

Sedan 2019 är hon en av grundarna och konstnärlig ledare för intervju- och konsertserien ”I Framkant Med” i Göteborg, som bjuder in världsartister inom klassisk musik och personer som är ledande inom andra områden än musiken (exempelvis entreprenörer, idrottare, konstnärer).

Emma har även spelat in för Sveriges Radio P2.

Victoria Stjerna är en ungersk-svensk violinist, uppvuxen i Göteborg där hon började musicera samman tidigt med sin pappa som är pianist. Därmed fann hon kärleken till musiken tidigt.

Victoria är prisvinnare i flera tävlingar, bland dessa kan nämnas "Polstjärnepriset" där hon kvalificerade sig som riksfinalist 2 gånger. Hon har fått motta 2a Pris och likaså utmärkelsen "Publikens Pris i Öresund-Solisten. Victoria har även fått motta 1a Pris i Svenskt Mästerskap för Unga Stråkare. Tack vare framgångarna i dessa tävlingar så har Victoria också deltagit i en SVT Dokumentär där man följde 3 unga mycket lovande instrumentalister som satsar allt på den klassiska musiken.

Vid 19 års ålder flyttade Victoria till Stockholm för att studera vid Edsbergs Musikinstitut, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där studerade hon för Prof. Per Enoksson och Prof. Mats Zetterqvist. Paralellt studerade hon också i Bergamo för Prof. Pavel Vernikov och Igor Volochine.

Victoria har haft äran att framträda som solist med orkestrar som Helsingborgs Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna, Absolute Strings, Kungliga Musikhögskolans Symfoniorkester, Edsbergs Kammarorkester och Läckö Kammarorkester.

Victoria har genom åren varit inbjuden till att delta i flera Kammarmusikfestivaler i Sverige, Danmark och Ungern. Bland dessa kan nämnas Hindsgavl Kammarmusikfestival i Danmark, Kaposvár Kammarmusikfestival i Ungern, och likaså Gotlands Kammarmusikfestival, Gotland har hon den äran att få återkomma till också i år. Likaså är hon aktuell som gästartist på Change Kammarmsuikfestival

15-18e Augusti 2019.

I januari 2017 tilldelades Victoria Guido Vecchi Stipendiet, som inkluderade en recital Konsert på Göteborgs Konserthus. Victoria har också tilldelats det prestigefulla Jan Wallanderpriset 2017. Hösten 2018 tilldelades hon också Lisbeth Vecchistipendiet, som hon fick motta från Lisbeth personligen under en högtidlig ceremoni i Göteborg.

Tack vare dessa utmärkelser fick Victoria under 2017/2018 framträda som både solist och kammarmusiker på 4 av Sveriges anrika Konserthus: i Stockholm, Västerås, Göteborg och Helsingborg.

Våren 2018 framträdde Victoria som del av en pianotrio med 2 operasångare och framförde Premiären av Kammaroperan HILMA – An Opera about Hidden Art, med musiken komponerad av Benjamin Staern och Librettot skrivet av Mira Bartov. HILMA fick sina Urpremiärer både i Stockholm på Moderna Museét och senare också i New York på Guggenheim Museum med fina recensioner och rentav en timmes radiodokumentär på P2.

Victoria spelar på en Micael Deconet violin, byggd 1750. Generöst utlånad av Handelsbanken.