Konsertprogram NHK 2018

Fredag - söndag 2 - 4 februari 2018 

Musik mellan fjärdarna-festival 

Kulturhuset Glada Hudik

All information om festivalen finns under fliken FESTIVAL. 

Torsdagen 15 februari 2018, 19:00

Gävle symfoniorkester          

Dirigent: Jaime Martin

Solist: Anthony Marwood, violin
Kulturhuset, Hudiksvall

Erik Wallenström presenterar programmet 18:00.

Ravel Tombeau de Couperin
Ades Violinkonsert "Concentric Paths"
PAUS
Stravinskij Pulcinella suite
Bach Svit nr 3

Johann Sebastian Bachs Orkestersvit nr 3 är ett musikaliskt underverk. I den återfinns också ett av den klassiska musikens mest kända och omtyckta stycken – Air. Vi hör den ofta i olika arrangemang, men här får vi uppleva Air i hela sin magnifika skepnad när Jaime Martín och Gävle Symfoniorkester lyfter Bachs sublimt vackra melodiska linjer till en himmelskt upphöjd musikupplevelse.

Bach skrev fyra orkestersviter och alla består av en rad omväxlande snabba och långsamma danser som var på modet under barocken. I den här tredje och kanske mest kända sviten hör vi förutom Air också Gavott, Bourrée och Gigue.

En stor upplevelse är det också att se och höra den brittiska violinisten Anthony Marwood. Han är inte bara en briljant solist med häpnadsväckande teknik och vidunderligt vacker violinton. Han har också en fenomenal scenisk karisma som gör varje konsert med honom till en minnesvärd händelse. Här spelar han landsmannen Thomas Adès hyllade violinkonsert som skrevs direkt för Marwood och som han också uruppförde vid en konsert i Berlin 2005. Om Adès Violinkonsert skrev tidningen The Guardian att ”Det är tjugo magiska minuter. Första satsens sinnliga virvlar övergår i andra satsens djupa vemod innan vi dras med ut i den tredje och avslutande satsens gränslösa universum.”

Lördag 24 februari 2018, 16:00, 

Treitlerkvartetten

Baptistkyrkan Hudiksvall

Program

Joseph Haydn - Stråkkvartett Nr. 32 i C-dur, Op. 20 Nr. 2

 1.                Moderato 
                     II. Capriccio: Adagio - Cantabile 
                     III. Menuetto: Allegretto 
                     IV. Fuga a 4 soggetti: Allegro

Valborg Aulin - Stråkkvartett Nr. 1 i F-dur

 1.                   Allegro con grazia
                     II. Intermezzo, Allegro con spirito e capriccioso

   III. Andante espressivo

 1. Allegro vivace

Béla Bartok: String Quartet No. 5 Sz. 102, BB 110 
                  I. Allegro
                  II. Adagio molto
                  III. Scherzo: alla bulgarese
                  IV. Andante
                  V. Finale: Allegro vivace

Treitlerkvartetten är en ung svensk stråkkvartett med en stor passion för att sprida kvartettspelets konst till en bredare publik. Kvartetten består av unga kammarmusiker som tillsammans utvecklat den gemensamma passionen för kvartettspelets konst. Parallellt med detta har de fyra bedrivit utlandsstudier och haft ett flertal internationella uppdrag. Kvartetten har gjort uppmärksammade framträdanden vid festivaler runtom i Sverige som Musik vid Siljan, Kammarmusikfestival i Allhelgonakyrkan och konserter runtom i Europa.

- Jag är jätteglad för att bokningen av Treitlerkvartetten. Det är en ung, modern och nytänkande kvartett som jag hoppas kan locka ny publik till Kammarserien, säger Neta Norén producent Region Gävleborg.

Oscar Treitler, (violin), sedan hösten 2013 är Oscar gästande konsertmästare i Norrköpings Symfoniorkester. Under de senaste åren har Oscar framträtt som solist med Gävle Symfoniorkester och DalaSinfoniettan i konserter av Brahms och Mozart.

Caroline Waldemarsson,Treitler, (violin) arbetade under 2013 som andra violin-stämledare i Norrköpings symfoniorkester. Hon har gjort flertalet soloframträdanden med Nordiska Ungdomsorkestern, flera turnéer som solist med den vitryska ungdomsorkestern Garmonia. Caroline spelar på en italiensk fiol byggd år 1690.

Filip Graden, cello, tillhör den nya generationen kammarmusiker och har studerat bland annat studerat för svenske Jakob Koranyi, en av världens främsta cellister.

Jonna Inge, altviolinist och mezzosopran, flyttade år 2000 till Skottland för att studera för Catherine Marwood vid the Royal Scottish Academy of Music and Drama. 

Fredag 9 mars 2018, 19:00 

Trio Skandinavia

Baptistkyrkan, Hudiksvall

Daniel Hormazábal, piano
Kern Westerberg, violin
Amalie Stalheim, cello - solistprisvinnare 2018

Program

Albert Schnelzer (1972-)

Predatory Dances

Johannes Brahms (1833-1897)

Pianotrio nr 3 i c-moll

 1. Allegro energico
 2. Presto non assai
 3. Andante grazioso
 4. Allegro molto

PAUS

Maurice Ravel (1875-1937)

Pianotrio i a moll

 1. Modéré
 2. Pantoum
 3. Passacaille
 4. Final

Lyssna här!

Trio Skandinavia har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest lovande kammarmusikensembler. De träffades 2013 på Edsbergs slott där de studerade för Prof. Mats Zetterqvist. Sedan dess har de framträtt regelbundet runtom i Norden. Några höjdpunkter under det senaste året har varit konserter i Hindsgavl Kammermusikfestival, deltagande i Trondheim International Chamber Music Competition/Festival och nyligen en konsert i Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus. Våren 2015 var de finalister i Kammarmusiktävlingen "Ung och Lovande" som hölls i Västerås Konserthus och samma år var de en av 9 ensembler från hela världen som blev utvalda att delta i Trondheim International Chamber Music Competition.

Daniel Hormazábal tillhör Sveriges mest intressanta och framgångsrika unga pianister. En ny generations musiker som redan är förankrad hos och har ett intresse för den unga publiken, har skaffat sig bredd inom den klassiska pianorepertoaren och gjort flera produktioner bl.a. vid Kungl. Operan där han på ett personligt sätt introducerat klassisk musik för en yngre publik. Hormazábals musikaliska resa började som 11-åring då han av en ren tillfällighet råkade höra en elev spela ”Rosa pantern” på piano. Fascinerad och tagen bestämde han sig faktiskt där och då för att bli pianist. Sedan dess har han tagit sig hela vägen från Kommunala Musikskolan i Upplands Väsby, Södra Latins gymnasium till Kungl. Musikhögskolan, där han 2011 blev antagen som enda elev till Masterprogrammet i piano, till avancerade studier vid Edsberg - Kungl Musikhögskolan under prof Mats Widlunds mentorskap. Han debuterade som solist 2013 med Kungl. Musikhögskolans symfoniorkester, under ledning av Simon Crawford-Phillips. Hormazábal har även framträtt som solist och kammarmusiker i städer som: Toronto, San Francisco, Chicago, Washington DC, Milano, Paris, Prag och Oslo. I Oktober 2016 gjorde han sin debut i Grünewaldsalen, Stockholms Konserthus där han även hade med sig Trio Skandinavia som han var med grundade tillsammans med Amalie Stalheim och Kern Westerberg hösten 2013 på Edsbergs slott.

Amalie Stalheim vann nyss finalen i Solistpriset, den förnämsta solisttävlingen i Sverige, som arrangeras av Kungliga Musikaliska Akademien. Musiken var redan från början ett självklart val för Amalie då hon kommer från en musikalisk familj. Hon fick sina första cellolektioner när hon var 6 år gammal vid Bergens Kulturskola och fortsatte sedan sina studier vid Barrat Dues Musikinstitut. För närvarande studerar hon på Masterprogrammet för Prof. Torleif Thedéen vid Edsbergs slott/KMH. Som solist har Amalie framträtt med Bergens Filharmoniska Orkester, Gävle Symfoniorkester, Südwestdeutches Kammerorkester, Kungliga Musikhögskolans Symfoniorkester samt flertalet mindre orkestrar runtom i Sverige och Norge. Hon blir regelbundet inbjuden till internationella festivaler som Hindsgavl Kammermsuikfestival, Vinterfestspillene i Røros, Festspillene i Bergen, Nesset Musikfest och Sveriges Kammarsolister. Hösten 2015 vann hon första pris i Ljunggrenska tävlingen i Göteborg och hon har tidigare tagit emot flertalet utmärkelser och priser från tävlingar och festivaler runtom i världen. Amalie spelar på en svensk cello byggs av Peter Westerlund, 2016.

Kern Westerberg, född i Aarhus, Danmark 1993, började studera violin som 4-åring. Han började på Aarhus Musikskola där han hade Jan Matthiesen och Kristoffer Dolatko som lärare. Därefter studerade han för Prof. Per Enoksson vid Edsbergs slott. För närvarande bor han i Köpenhamn där han går sitt sista år på Masterprogrammet vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium under Prof. Serguei Azizians mentorskap. 

Kern är pristagare i flertalet tävlingar, såväl nationella som internationella. Han debuterade som solist med Danmarks Radios Symfoniorkester som 12-åring och har sedan dess framträtt med bl a Danmarks Underholdningsorkester, Aarhus Symfoniorkester Det Danske ungdomsensemble och Edsbergs Kammarorkester.

Han blir regelbundet inbjuden både som solist och kammarmusiker till festivaler som Hindsgavl Festival, Vendryssel Festival, Fredriksværk Musikfestival och Sandvikens Kammarmusikfestival. Förutom konserter i Norden har han även turnerat och framträtt i Tyskland, England, Österrike, Schweiz, Slovakien, Ukraina, Israel och Kina. Kern spelar på en violin byggd av G. Grancino, 1697, utlånad av Augustinusfonden.

Fredag 13 april 2018, 19:00 

Gävle symfoniorkester

Solist: Emil Jonasson, klarinett

Dirigent: Anna-Maria Helsing

Kulturhuset Glada Hudik, Hudiksvall

OBS! Presentationen 18:00 inställd. Ingen paus - konserten slut ca 20:20.

Program

Rautavaara Cantus arcticus
Emmy Lindström Klarinettkonsert
Berwald Symfoni Singulière

Med sin virtuosa teknik och tydliga scennärvaro kan klarinettisten Emil Jonasson påminna om Martin Fröst – som under en tid faktiskt var hans lärare. Emmy Lindströms nya klarinettkonsert är skriven direkt för Emil Jonasson, som hon för övrigt är gift med. 33-åriga Emmy Lindström har fått en rad verk uppförda på scener runtom i hela Europa.

Tisdag 3 juli 19:00, Norrbo kyrka - Musik vid Dellen

Trio Meraki

Iveta Calite - piano, Helena Maria Falk Botolfsen - violin, Filip Lundberg - cello

Inget förköp. Kassan öppnar 18:00. Entré 160 kr, medlem 130 kr, under 20 år och SFI-elever gratis

Programmet består helt av musik av Maurice Ravel (1875 - 1937):

Miroirsför piano solo (1904-05)

Noctuelles

   Oiseauxtristes

   Unebarque sur l'océan

   Alboradadel gracioso

   La vallée des cloches

Sonateposthume för violin och piano (1897)

Ur Sonat för violin och cello (1920-22)

                       PAUS

Pianotrio i a-moll (1914)
 Modéré

   Pantoum(Assezvif)

   Passacaille(Trèslarge)

   Final (Animé)

Trion består av tre unga mycket begåvade musiker i början av sina karriärer, alla musikhögskoleutbildade. Iveta är från Lettland, Helena från Norge och Filip från Sverige.

Tisdag 10 juli 19:00, Norrbo kyrka

Julia Sigova – piano

Inget förköp. Kassan öppnar 18:00. Entré 160 kr, medlem 130 kr, under 20 år och SFI-elever gratis

PROGRAM

Bach/Siloti                Prelude in B Minor

Chopin                     Prelude op.28 nr.15

Debussy                  Images 1 book 
                                Reflets dans l'eau 
                                Hommage a Rameau
                                Mouvement

Paus

Tchaikovskij            från "The Seasons" op.37a
                                  October
                                  November
                                 "Dumka"  op,59

Rachmaninov.         Etude-tableaux op.33
                                  Allegro non-troppo in F Minor-No.1
                                  Allegro in C Major-No.2
                                  Moderato in D Minor-No.4
                                  Allegro con fuoco in E flat Major-No.6

Prokofiev                Sarcasms  op.17
                                  Tempestoso
                                  Allegro rubato
                                  Allegro precipitato
                                  Smanioso
                                  Precipitatissimo

Schedrin                 Humoresque
                               Alla Albeniz

Julia föddes och växte upp i Minsk i Vitryssland, där hon fick sin första pianoutbildning. Hon har sedan studerat vid musikhögskolor i Sverige, Finland och England. Hon turnerar numera i Europa som solist och kammarmusiker, har vunnit många priser och gjort ett flertal CD-inspelningar.

Onsdag 11 juli, 19:00, Delsbo kyrka - Musik vid Dellen

Kristina Hansson Unander, sopran, Tove Törngren Brun, cello, Rune Broberg, piano

Inget förköp. Kassan öppnar 18:00. Entré 160 kr, medlem 130 kr, under 20 år och SFI-elever gratis

De bjuder på musik av bl.a. Bach, Mozart, Puccini, Grieg och Nordqvist.

Kristina är född och uppvuxen i Delsbo, Hälsingland. Hon tog sin examen från Operahögskolan 2003 och har sedan dess varit en eftertraktad solist på opera- och konserthusscener runt om i Europa. Hennes repertoar spänner över folkmusik, visor, lieder och opera. Kristina har mottagit bla. Jenny Lindstipendiet och Christina Nilssonstipendiet.
Tove har utbildats vid musikhögskolorna i Stockholm, Oslo och Perugia i Italien och arbetar både som orkestermusiker och som kammarmusiker inom flera genrer, t.ex. tillsammans med Eobert Wells, Linda Lampenius och Divine.
Rune har efter sin organist-, dirigent och solosångexamen vid musikhögskolan i Stockholm framförallt verkat i Hudiksvallsregionen och samtidigt turnerat flitigt som ackompanjatör åt bl.a. Putte Wikman och Py Bäckman

Fredag 28 september 2018, 19:00, 

Magnus Holmander, klarinett, Irina Serotyuk, accordeon

Baptistkyrkan Hudiksvall

  

Prog180928

 MoIbild

MoI

Torsdagen 4 oktober 2018, 19:00

Gävle symfoniorkester          

Dirigent: Anja Bihlmeier

Solist: Luthando Qave, baryton
Kulturhuset, Hudiksvall

Erik Wallenström presenterar programmet 18:00

Program

C Debussy                  Prélude á l'aprés-midi d'un faun

Tebogo Monnakgotla  Nytt stycke för baryton och orkester

PAUS

R Schumann              Symfoni nr 3

Fredag 12 oktober 2018, 19:00, 

Rysskyla

David Huang, piano, Johan Dalene, violin, Antonio Hallongren, cello

Baptistkyrkan Hudiksvall

PROGRAM

Sergej Rachmaninov (1873–1943): Trio élégiaque nr 1 för violin, cello, och piano (1892)

Dmitrij Sjostakovitj (1906–75): Pianotrio  nr 1 c-moll op. 8 (1923)

PAUS

Sjostakovitj: Pianotrio nr 2 e-moll op. 67 (1944)       Andante – Moderato

                    Allegro non troppo

                                Largo

                   Allegretto 

Detta program beskriver i kronologisk ordning ett Sovjet under förändring. Lyssna till pianotrios av två unga sorglösa män för att sedan bli kastad rakt in i andra världskrigets förtvivlan och hopplöshet.

Christian Svarfvar blev tyvärr sjuk strax innan konserten och Johan Dalene gjorde en heroisk insats i hans ställe. Johan Dalene, 18 år, har precis påbörjat tredje året på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm och har professor Per Enoksson som fiollärare. Johan har gett konserter i en rad europeiska länder samt i Sydafrika och Kina. 2016 tilldelades han tredje pris i världens mest prestigefyllda tävling för unga violinister, Menuhin Competition i London, och fick i samma tävling pris för bästa kammarmusiker, bästa Wieniawski Caprice och EMCY Prize ”for exceptional performance”. Sommaren 2017 vann han första pris i Cooper International Competition i USA efter ett bejublat framförande av Tjaikovskijs violinkonsert tillsammans med The Cleveland Orchestra i finalen. Säsongen 2017/18 har vi kunnat höra Johan som solist med flera av landets professionella symfoniorkestrar samt Oslo-Filharmonien och för ett par månader sedan gjorde han sin debut med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Denna säsong innebär bland annat solistuppdrag i Carnegie Hall med Tjajkovskijs violinkonsert. Han kommer även att vara solist med bland annat Malmö Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester samt ”Artist in Residence” hos Norrköpings Symfoniorkesters. I januari 2019 kommer Johan att göra sin debut CD med Tjajkovskijs och Barbers violinkonserter på skivbolaget BIS tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester. Johan spelar på en Stradivarius violin från 1736 utlånad av Anders Sveaas Allmennyttige Fond.

Antonio Hallongren, svensk cellist utbildad på Juilliard School of Music, är en flerfaldig prisbelönt musiker som gjort en strålande solokarriär och med bas i New York City konserterar Antonio runt om i världen som solist och kammarmusiker.

David Huang – Utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, vinnare av solistpriset och mellan 2014-16 artist in Residence på Sveriges Radio, är en fantastisk pianist med en lysande karriär. Vid sidan av det så är han också arrangör för den unga musikscenen ”Första parkett”.

För mera information om Rachmaninovs Trio élégiaque, klicka här
Motsvarande för Sjostakovitj, klicka här  (sidan innehåller även information om andra Sjostakovij-verk)

Konserten som var en riktig höjdpunkt inspirerade Anders Falkeholm till denna teckning.

Monika Renström, cellolärare på Kulturskolan, studerar med fyra av sina elever cellonoterna till ett av kvällens stycken 

©2019 Konsertmusik. Alla rättigheter reserverade | Designed by Hurricane Media

Måndag 26 november 2018, 19:00, 

Minetti String Quartet

Maria Ehmer och Anna Knopp, violin, Milan Milojicic, viola,  Leonard Roczek, cello

Baptistkyrkan Hudiksvall

Program

Joseph Haydn (1732–1809):        Stråkkvartett g-moll op. 74: 3, Ryttarkvartetten (1793)
                                                        Allegro
                                                        Largo assai
                                                        Menuetto: (Allegretto)
                                                        Finale: Allegro con brio

För information om Haydn, klicka här och för information om kvartetten klicka här  (sid 16-17)

Alban Berg (1885–1935):            Stråkkvartett op. 3 (1910)
                                                        Langsam
                                                        Mässige Viertel

För infotmation om Alban Berg, klicka här (endast sid 1)

PAUS

Antonin Dvořák (1841–1904):     Stråkkvartett nr 10 Ess-dur op. 51 (1879)
                                                        Allegro ma non troppo
                                                        Dumka (Elegia): Andante con moto – Vivace
                                                        Romanza: Andante con moto
                                                        Finale: Allegro assai 

För information om Dvorak, klicka här (sid 1) och för kvartten, klicka  här  (sid 3)

The Minetti Quartet var “rising star” under ECHO (European Concert Hall Organisation) flagga under säsongen 2008/09. Sedan dess har karriären tagt fort och de har framträtt i bland annat London’s Wigmore Hall, Amsterdam Concertgebouw, the Palau de la Música i Barcelona, Konserthuset i Stockholm, the Palais des Beaux-Arts i Brussels, Köln Philharmonie, Festspielhaus Baden-Baden, Salzburg Mozarteum, och Wien’s Konzerthaus und Musikverein. The Minetti Quartet är också ständigt återkommande gäster på olika kammarmusikfestivaler runtom i Europa. Förutom turnéer i Europa så har kvartetten turnerat i nord, central och syd-Amerka, Australien, Japan och Kina.

Mer information om Minetti hittar du här

Biljettpris 160 kr, medlem 130 kr, under 20 år och studenter gratis

Biljetter säljs endast i konsertkassan fr.o.m. 18:00

Fredagen 7 december 2018, 19:00

Gävle symfoniorkester          

Dirigent: Kristiina Poska

Solist: Martin Sturfält, piano
Kulturhuset, Hudiksvall

Erik Wallenström presenterar programmet 18:00

Program

Stenhammar, pianokonsert nr 1

Sjostakovitj, Symfoni nr 9