Fredag 9 mars 2018, 19:00 

Trio Skandinavia

Baptistkyrkan, Hudiksvall

Daniel Hormazábal, piano
Kern Westerberg, violin
Amalie Stalheim, cello - solistprisvinnare 2018

Program

Albert Schnelzer (1972-)

Predatory Dances

Johannes Brahms (1833-1897)

Pianotrio nr 3 i c-moll

1. Allegro energico

2. Presto non assai

3. Andante grazioso

4. Allegro molto

PAUS

Maurice Ravel (1875-1937)

Pianotrio i a moll

1. Modéré

2. Pantoum

3. Passacaille

4. Final

Lyssna här!

kammarserien flyer Trio Skandinavia 1

Trio Skandinavia har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest lovande kammarmusikensembler. De träffades 2013 på Edsbergs slott där de studerade för Prof. Mats Zetterqvist. Sedan dess har de framträtt regelbundet runtom i Norden. Några höjdpunkter under det senaste året har varit konserter i Hindsgavl Kammermusikfestival, deltagande i Trondheim International Chamber Music Competition/Festival och nyligen en konsert i Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus. Våren 2015 var de finalister i Kammarmusiktävlingen "Ung och Lovande" som hölls i Västerås Konserthus och samma år var de en av 9 ensembler från hela världen som blev utvalda att delta i Trondheim International Chamber Music Competition.

Daniel Hormazábal tillhör Sveriges mest intressanta och framgångsrika unga pianister. En ny generations musiker som redan är förankrad hos och har ett intresse för den unga publiken, har skaffat sig bredd inom den klassiska pianorepertoaren och gjort flera produktioner bl.a. vid Kungl. Operan där han på ett personligt sätt introducerat klassisk musik för en yngre publik. Hormazábals musikaliska resa började som 11-åring då han av en ren tillfällighet råkade höra en elev spela ”Rosa pantern” på piano. Fascinerad och tagen bestämde han sig faktiskt där och då för att bli pianist. Sedan dess har han tagit sig hela vägen från Kommunala Musikskolan i Upplands Väsby, Södra Latins gymnasium till Kungl. Musikhögskolan, där han 2011 blev antagen som enda elev till Masterprogrammet i piano, till avancerade studier vid Edsberg - Kungl Musikhögskolan under prof Mats Widlunds mentorskap. Han debuterade som solist 2013 med Kungl. Musikhögskolans symfoniorkester, under ledning av Simon Crawford-Phillips. Hormazábal har även framträtt som solist och kammarmusiker i städer som: Toronto, San Francisco, Chicago, Washington DC, Milano, Paris, Prag och Oslo. I Oktober 2016 gjorde han sin debut i Grünewaldsalen, Stockholms Konserthus där han även hade med sig Trio Skandinavia som han var med grundade tillsammans med Amalie Stalheim och Kern Westerberg hösten 2013 på Edsbergs slott.

Amalie Stalheim vann nyss finalen i Solistpriset, den förnämsta solisttävlingen i Sverige, som arrangeras av Kungliga Musikaliska Akademien. Musiken var redan från början ett självklart val för Amalie då hon kommer från en musikalisk familj. Hon fick sina första cellolektioner när hon var 6 år gammal vid Bergens Kulturskola och fortsatte sedan sina studier vid Barrat Dues Musikinstitut. För närvarande studerar hon på Masterprogrammet för Prof. Torleif Thedéen vid Edsbergs slott/KMH. Som solist har Amalie framträtt med Bergens Filharmoniska Orkester, Gävle Symfoniorkester, Südwestdeutches Kammerorkester, Kungliga Musikhögskolans Symfoniorkester samt flertalet mindre orkestrar runtom i Sverige och Norge. Hon blir regelbundet inbjuden till internationella festivaler som Hindsgavl Kammermsuikfestival, Vinterfestspillene i Røros, Festspillene i Bergen, Nesset Musikfest och Sveriges Kammarsolister. Hösten 2015 vann hon första pris i Ljunggrenska tävlingen i Göteborg och hon har tidigare tagit emot flertalet utmärkelser och priser från tävlingar och festivaler runtom i världen. Amalie spelar på en svensk cello byggs av Peter Westerlund, 2016.

Kern Westerberg, född i Aarhus, Danmark 1993, började studera violin som 4-åring. Han började på Aarhus Musikskola där han hade Jan Matthiesen och Kristoffer Dolatko som lärare. Därefter studerade han för Prof. Per Enoksson vid Edsbergs slott. För närvarande bor han i Köpenhamn där han går sitt sista år på Masterprogrammet vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium under Prof. Serguei Azizians mentorskap. 

Kern är pristagare i flertalet tävlingar, såväl nationella som internationella. Han debuterade som solist med Danmarks Radios Symfoniorkester som 12-åring och har sedan dess framträtt med bl a Danmarks Underholdningsorkester, Aarhus Symfoniorkester Det Danske ungdomsensemble och Edsbergs Kammarorkester.

Han blir regelbundet inbjuden både som solist och kammarmusiker till festivaler som Hindsgavl Festival, Vendryssel Festival, Fredriksværk Musikfestival och Sandvikens Kammarmusikfestival. Förutom konserter i Norden har han även turnerat och framträtt i Tyskland, England, Österrike, Schweiz, Slovakien, Ukraina, Israel och Kina. Kern spelar på en violin byggd av G. Grancino, 1697, utlånad av Augustinusfonden.